Sözleşme hangi durumlarda feshedilir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
İmzalanan sözleşme iptal edilir mi?
Sözleşmenin feshi, yalnızca sürekli ifası olan sözleşmeler (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, depolama sözleşmesi vb.) için mümkündür. Sözleşmeden cayma, derhal ve tekrarlanan ifası olan sözleşmeler ile ifasına henüz başlanmamışsa sürekli ifası olan sözleşmeler için kullanılabilen bir fesih sebebidir.
Geçerli fesih nedenleri nelerdir?
Şirketin faaliyetinde önemli ve sürekli düşüş, ciro ve siparişlerde sürekli düşüş, finansman ve bütçe veya üretim açığı, müşteri tabanının kaybı, şirketin durumunu olumsuz etkileyen ekonomik kriz vb. durumlar geçici fesih hakkını haklı kılan iş koşulları arasında ekonomik güçlükler de yer alır.
Tek taraflı sözleşmesi fesih olur mu?
Sözleşme tek taraflı olarak feshedilebilir mi? Sözleşmenin feshi tek taraflı bir işlemdir ve karşılıklı anlaşma halinde bu durumlarda tek taraflı fesih seçeneği yoktur. İşveren, İş Kanunu’nun şartlarına ve belirlenmiş prosedüre uygun olarak geçerli veya haklı bir sebeple sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.
Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?
Fesih sebepleri TBK’da dört ayrı hükümde düzenlenmiştir. Bu sebeplerden üçü irade eksikliğine ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve tehdit (TBK m. 37) bir hukuki işlemin iptaline yol açan irade eksikliği halleridir.
İmzalanan sözleşme nasıl feshedilir?
Sözleşme, tarafların anlaşmasıyla veya mahkeme kararıyla feshedilebilir.
Sözleşme hangi durumlarda geçersiz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun başlangıçta objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmesinin bir hükmü var midir?
Genel kural. MADDE 12 – Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda başka türlü öngörülmedikçe herhangi bir şekle tabi değildir. Geçerlilik şekli, ilke olarak, kanunda sözleşmeler için öngörülen şekildir. Belirlenen şekle uyulmadan yapılan sözleşmeler geçersizdir.
Sözleşmeden cayma nasıl yapılır?
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin bu süre içinde noter aracılığıyla satıcıya gönderilmesi yeterlidir.
Yasal fesih süresi nedir?
Yasal bildirim süresi taşınmaz mallar için üç ay, taşınır mallar için üç gündür. Buna göre, sözleşmeyi haklı sebeple feshetmek isteyen taraf, fesih bildiriminde bulunmalı ve bildirim süresinin dolmasını beklemelidir.
Fesih türleri nelerdir?
İş hukukunda fesih ikiye ayrılır: Belirli süreli fesih ve haklı nedenle fesih.
Sebepsiz fesih nedir?
Açık bir nedene dayanmayan iş ilişkisinin sona erdirilmesine haksız fesih denir. Başka bir deyişle, iş sözleşmesinin feshedilmesini haklı kılacak hiçbir durum olmasa bile buna iş ilişkisinin sona erdirilmesi denir. Söz konusu fesih süreci bağlamında, haksız fesih tazminatı ödenir.
Yapılan sözleşme nasıl iptal edilir?
Sözleşmeyi feshetmek için, fesih bildirimini satıcıya veya sağlayıcıya göndermeniz yeterlidir. Sözleşmeniz, fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcı tarafından alınmasından itibaren en geç 7 gün içinde feshedilmelidir.
Sözleşmenin feshi nasıl olur?
Doktrinde, bir sözleşmenin feshi, bozucu bir yenilik yaratan ve muhataba ulaşmak için yeterli görülen tek taraflı bir niyet beyanı olarak kabul edilir. Feshin hukuki sonucu, muhatabın sorumluluk alanına girdiğinde ortaya çıkar. Fesih niyeti açık bir beyanla veya bir eylemle ifade edilebilir.
Sözleşmeyi feshetme hakkı nedir?
İş sözleşmesinin feshedilmesinin en önemli nedenlerinden biri fesihtir. Fesih, belirsiz süreli (belirli süreli veya sürekli) iş sözleşmesini derhal veya belirli bir süre sonra sona erdiren, tek taraflı olan ve karşı tarafa ulaşması gereken bozucu, yenilikçi bir haktır.
İmzalanan iş sözleşme nasıl iptal edilir?
Çalışan, tek taraflı irade beyanıyla iş sözleşmesini feshedebilir. İş sözleşmesini derhal veya bildirimsiz feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli yapılmışsa çalışan, iş sözleşmesini ancak bildirim sürelerine uygun olarak feshedebilir (TBK.431, İş Kanunu md. 17).
Sözleşme feshi ne zaman yapılır?
İhbar süresi ve ücretlendirme, sürekli iş sözleşmeleri için geçerlidir. Bir istisna TBK 430 hükmüdür. Buna göre, sözleşme süresi 10 yıldan fazlaysa, 10 yılın bitiminden sonra 6 aylık bir ihbar süresiyle fesih yapılmalıdır.
Sözleşme fesih edilirse tazminat alınır mı?
Dolayısıyla yukarıdaki ilkeye göre, işverenin belirli süreli iş sözleşmesini yenilememesi, sözleşmenin işveren tarafından feshedilmesine yol açabilir. Bu durum meşru bir nedene dayanmıyorsa, çalışan kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Noterde yapılan sözleşme nasıl feshedilir?
Daire karşılığı inşaat sözleşmesi, Türk Medeni Kanunu’nun 706. maddesi ve Türk Borçlar Kanunu’nun 237. maddesi uyarınca noter sözleşmesi şeklinde yapılmalıdır. Sözleşmeyi feshetmek için tarafların noterde bir araya gelerek karşılıklı fesih beyanında bulunmaları gerekir. Bu mümkün değilse, adi mahkemede dava açılmalıdır.