Birleştirme talebi nasıl yapılır?
Dosyaların birleştirilmesi başvurusunun kabul edilebilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, her iki davanın konusu ve taraflarının aynı olması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, dosyaların birleştirilmesi için örnek başvuru, talep üzerine veya kendiliğinden yapılabilir.
Davaların birleştirilmesine karar verilmesi için gereken koşullar nelerdir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Birleştirme kararı kesin mi?
Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme talebi ne zamana kadar yapılır?
6100 sayılı Kanundaki maddenin gerekçesi. Bu takdirde, aynı yargı çevresindeki aynı derece ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesine, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman karar verilebilir.
Davalar ne zaman birleşir?
Davalar talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir. Ancak birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olur. ***Birleştirme kararı ara karardır.
Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Dosya birleştirme önerisi ne demek?
Birleştirme: Dosyalar arasında bağlantı varsa, başlangıçta ayrı ayrı açılmış ve bekleyen (görülen) her bir dosya, ilk açılan dosyayla birleştirilerek tek bir dosya haline getirilir (5271 sayılı Kanun, md. 9,10, 11, 6100 sayılı Kanun, md. 11).
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Birleşen davada ıslah nasıl yapılır?
Dava birleştirme durumunda yeniden yapılandırma Bu nedenle, hala iki dava vardır. Bu nedenle, taraflar birleşik davacı-davalı varlık olarak anılır. Birleşme kararı verilen dosyalar iki ayrı dosya olduğundan, taraflar her dosya için ayrı ayrı düzeltme hakkını kullanabilirler.
Objektif dava birleşmesi nedir?
Davacının aynı davalıya karşı, aralarında dereceli bir ilişki, yani birincil-ikincil bir ilişki kurmadan, birden fazla bağımsız ana dava ileri sürmesi halinde, davanın objektif olarak birleştirilmesi söz konusu olur.
Aynı konudan tekrar dava açılır mı?
Bu bağlamda doktrinde belirtildiği üzere, aynı taraflar arasında aynı konuda ve aynı dava sebebine dayalı olarak daha önce bir dava açılmışsa ve bu dava devam ederken (derdest iken) yeniden dava açılması mümkün olmayıp, aynı konu (uyuşmazlık) yeni bir davanın konusu olmaktadır.
2 kez istinaf olur mu?
Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)
Anayasa Mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
Soruşturma dosyası birleştirilebilir mi?
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere; “Cumhuriyet savcısının istemine uyulması kaydıyla” ibaresi yer aldığından, Cumhuriyet savcısının birleştirme talebi olmadıkça, bağlantı bulunduğundan iki mahkemeden birinde dosyaların birleştirilmesi mümkün değildir.
Hizmet birleştirme için ne yapmak gerekir?
Hizmet birleştirme işlemleri üç şekilde yapılmaktadır. Birincisi e-Devlet Kapısı üzerinden; ikincisi (aktif olarak çalışan memurlar için) çalıştıkları kuruma teslim edilen hizmet birleştirme başvurusu ile; üçüncüsü ise Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü ile iletişime geçilmesidir.
Dosya birleştirme nasıl yapılır?
Dosyaları birleştirmek için Acrobat’ı açın: Araçlar sekmesini açın ve Dosyaları Birleştir’i seçin. Dosya ekleyin: Dosya Ekle’ye tıklayın ve PDF’nize eklemek istediğiniz dosyaları seçin. PDF’leri veya PDF’lerden ve diğer dosyalardan oluşan bir belge grubunu birleştirebilirsiniz.
Hizmet birleştirme kaç günde yapılır?
Hizmet birleştirme işlemleri yapılırken yılda 360 gün ve ayda 30 gün varsayılır. Hizmet birleştirme işlemlerinin sonunda nominal hizmet süreleri, primsiz süreler ve aynı tarihlere denk gelen süreler toplam hizmet sürelerine eklenmez.
Birleştirme işlemleri nelerdir?
Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek bir tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.