Sadece kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?
Kendi soyadını kullanmak isteyen gelecekteki gelinler, evlilik için kayıt yaptırırken nüfus dairesinden aldıkları soyadı başvuru formunu doldurarak isteklerini beyan etmelidirler. Bir diğer seçenek ise evlilikten sonra soyadı değişikliği başvurusunda bulunmaktır.
Evli kadın kendi soyadını kullanabilir mi?
Bu hüküm, 14 Mayıs 1997 tarihli 4248 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. Bu maddede şöyle denilmektedir: “Kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlendirme memurluğuna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını kullanabilir.
Evliyken soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Kadınlar evlendikten sonra kocalarının soyadına ek olarak kendi soyadını kullanmak isterlerse, evlilik sırasında nüfus müdürlüğüne, evlilikten sonra da nüfus müdürlüğüne beyanname vererek bunun için başvuruda bulunmaları gerekir. Bu başvuru kısa sürede sonuç verecektir, bu nedenle çift soyadı kullanmayın.
Kadının kendi soyadını kullanması yürürlükte mi?
Yargıtay Genel Kurulu bu konuyu 30 Eylül’de karara bağladı.
Babamın soyadını taşımak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
Soyadını dava açarak değiştirmek, soyadı değişikliği başvuruları için tek yasal seçenektir. Dava, soyadı değişikliği talebini ve bu talebin altında yatan meşru sebepleri belirten bir dilekçe ile yetkili asliye hukuk mahkemesine açılır.
İslamda kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?
Kadının kocasının soyadını alması zorunlu değildir; sadece kızlık soyadını da kullanabilir.
Soyadı değiştirmek için ne yapmak lazım?
Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadı değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.
Kadınlara kendi soyadını kullanma hakkı ne zaman verildi KPSS?
Türkiye’deki durum. Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na ve 2001 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na göre evlenen kadınlar eşlerinin soyadını almak zorundaydı ancak 2014’teki değişiklikle isteğe bağlı olarak doğum soyadları da kullanılabiliyor.
Evlenince kütük değiştirmek zorunlu mu?
Zorunlu kayıt değişiklikleri kaldırılmalı! “Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23. maddesinin 2. fıkrasında: ‘Evli bir kadının kaydı kocasının hanesine aktarılır.’ denilmektedir. Kocası ölen bir kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır. Ancak, isterse babasının dosyasına başvurabilir.
Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve başvuru haklı bulunursa, nüfus sayısı düzeltilir.
Boşanma aşamasındaki kadın soyadını değiştirebilir mi?
Boşanma davası tamamlanıncaya kadar kadın soyadını değiştirebilir. Türk Medeni Kanunu’na göre, bir kadın evlenme sürecinde sicil memuruna veya daha sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önceki soyadını alabilir.
E-devletten soyadı değiştirme nasıl yapılır?
T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle e-devlet portalına giriş yapın. Daha sonra “İl/İlçe idaresinin kararıyla ad veya soyadının düzeltilmesi talepleri” bölümüne gidin. Yeni Başvuru’ya tıklayın.
Kadın sadece kendi soyadını nasıl kullanabilir?
TMK’nın 187. maddesine göre, “Kadın, evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlenme memuruna veya daha sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir. “Daha önce iki soyadı olan kadın, bu haktan yalnızca bir soyadı için yararlanabilir.”
Bankalara gitmeden soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Şifrenizi aldıktan sonra TC Kimlik Numaranız ve şifrenizle e-devlet uygulamasına giriş yapabilir, soyadınızı değiştirme gibi işlemlerinizi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet, vatandaşların işlemlerini daha kolay tamamlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir sistemdir.
Sadece kızlık soyadını kullanma ne zaman yürürlüğe girecek?
Ancak Anayasa Mahkemesi’nin yakın zamanda yasayı yürürlükten kaldırma kararı bu konuda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 28 Ocak 2024’te yürürlüğe giren kararla, kadınların bundan sonra sadece kızlık soyadlarını kullanmalarına izin verilecek.
Kadın soyadını değiştirmek zorunda mı?
Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal eden kararıyla, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024’ten itibaren ortadan kalktı. Bu iptal kararına göre, evlenen kadın artık bekar olma, yani sadece kızlık soyadını kullanma hakkına sahip oluyor.
Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve başvuru haklı bulunursa, nüfus sayısı düzeltilir.
Evlendikten sonra kimlik değiştirmezsem ne olur?
Peki evlendikten sonra kimliğimizi değiştirmezsek ne olur? Evlendikten sonra kimlik kartını yenilemek için bir uzatma süresi olmadığından, evlendikten sonra kimlik kartını değiştirmenin bir cezası yoktur.
Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi?
Soyadı, ikamet siciline girilerek belirlenir. Kişi, zorunlu soyadını istediği zaman değiştiremez. Çatışan toplumsal çıkarları kişisel çıkarlarla uzlaştırmak için soyadını değiştirmek, ancak meşru bir neden varsa mümkündür.