Bilimsel uydurma nedir?
Uydurma: Araştırmaya dahil olmayan verileri oluşturma, raporlama veya yayınlama. Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapma. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunma.
Bilimsel aşırma nedir?
Başkalarına ait fikir, yöntem, veri, uygulama, yazı, yapıt ve şekillerin tamamını veya bir kısmını bilimsel kurallara uygun olarak sahiplerine atıf yapmaksızın kendi fikriymiş gibi sunmak.
Bilimsel yaniltma nedir?
Araştırmanın değerini veya güvenilirliğini azaltan her türlü girişim bilimsel suistimal olarak değerlendirilir.
Bilim etiği nedir kısaca?
Bilimsel etik, bir kişinin araştırma yaparken ve bulgularını yayınlarken izlemesi gereken ahlaki yolu gösterir ve bilim insanlarına yükümlülükler yükler. Bilimsel etik, araştırma etiği ve yayın etiğini içerir.
Matzinger olayı nedir?
Matzinger olayı: Matzinger, makalenin diğer yazarı olan Mirkwood’un köpeği olduğunu açıklar. Daha sonra derginin editörü, Matzinger’in makalesini artık dergisinde yayınlamayacağını duyurur. Editör hayatta olduğu sürece, Matzinger’in makalesini o dergide yayınlamayacaktır.
İntihal neden yapılmamalıdır?
İntihal, özgün bir fikrin, sahibi belirtilmeden çalınmasıdır ve sonuçları her bakımdan telafisi mümkün olmayacak kadar kötüdür. İntihal, yayımlanmış bir eserin tamamını veya bir kısmını, intihalcinin kendi eseriymiş gibi gösterip sunmaktır (İnci, 2009, s. 73).
Kendi kendine intihal nedir?
Öz intihal Cummings Ders Kataloğu’na göre, “Öz intihal, daha önce kullanılmış bir çalışmayı sonraki ödevlerde özgün bir çalışma olarak sunma eylemidir ve akademik dürüstlük ve bütünlüğe aykırıdır.”23 Ekim 2023 Öz intihal Cummings Ders Kataloğu’na göre, “Öz intihal, daha önce kullanılmış bir çalışmayı sonraki ödevlerde özgün bir çalışma olarak sunma eylemidir ve akademik dürüstlük ve bütünlüğe aykırıdır.”
Bilgi hırsızlığına ne denir?
İntihal, bir hile ve hırsızlık biçimidir. Başlıca türleri şunlardır: fikirler için kaynak gösterme ve göstermeme.
İntihal cezası nedir?
Bu suçun FSEK’teki diğer suçlarla birleştirilmesi mümkün değildir. “Başkasının işini kendi işi olarak tanımlayan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırılır.
Öz intihal nedir?
Öz intihal, daha önce yayınladığınız bir makaleyi sanki yeni bir çalışmaymış gibi yeniden yayınlamak ve daha önce yayınlanmış bu çalışmayı bilimsel olarak etik olmayan bir şekilde yeniden kullanmak anlamına gelir.
Bilimsel yanıltmanın sık rastlanan biçimleri nelerdir?
Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.
Duplikasyon nedir etik?
Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçları birden fazla yayında sunmaktan oluşan bu tür aldatmaca basit görünse de aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu grup aynı makaleyi farklı dillerde yayınlamayı da içerir.
Bilimsel etik ihlali nedir?
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kılavuzu’nda yer alan etik ihlali türleri Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kılavuzu’nda yer alan etik ihlali türleri; intihal, sahtecilik, tahrifat, yeniden yayınlama, dilimleme ve dürüst olmayan yazarlık olarak tanımlanmaktadır.
Bilimsel ahlak nedir?
Bilimsel etik, bilimsel araştırmanın doğasında bulunan ahlaki ilkeler kümesidir. Bunlar, bilime yol açan, onu canlı tutan, amacını gösteren ve yöntemlerine ilham veren kurallar hakkındaki düşüncelerdir.
Bilimsel etik ilkeleri nelerdir?
Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temellerini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
Bilimsel yöntemin tanımı nedir?
Doğa bilimlerinde bilimsel yöntem, yeni bilgi edinmek için deneysel yaklaşımları kullanan bir yöntemdir. Bilim insanları, bu yöntemi, zaman içinde bilgileri üst üste bindirerek evrendeki olayları doğru ve güvenilir bir şekilde tanımlamak için kullanırlar.
Bilimsel bilgi kanıtlanabilir mi?
“Bilimsel bulgular doğrulanabilir ve herkes tarafından kabul edilebilir olmalıdır. Bu, deneylerle elde edilir.
Bilimsel sahtecilik nedir?
Sahtecilik (uydurma, masa başı araştırma, kuru laboratuvar) Yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi sunmak ve yapılmamış bir araştırmaya dayanarak yanlış bulgular ortaya koymak anlamına gelir (Bulger, 2002). Akademik çalışmalarda ‘güven’ çok önemlidir çünkü okuyucular araştırmanın tüm verilerine erişemezler.
Bilimsel bilginin doğruluğu kesin midir?
Bilimsel bilgi nihai değildir: Bilimsel bilgi eksiksiz ve “kesinlikle doğru” değildir. Bilimsel bilginin analizleri, yeni bulgulara veya aynı verilerin farklı yorumlarına bağlı olarak değişebilir.